Teken

  • Geplaatst op
  • 0
Teken

We wonen zelf midden in het groen op een boerderij. Het controleren op teken hoort dan ook bij de standaard dagelijkse handelingen voor het naar bed gaan bij de kleinste. Voor hun is het net zo normaal als tandenpoetsen om even vluchtig te kijken of er niet een "beestje" zit. Een enkele keer treffen we er dan ook een aan en met behulp van de tekentang is die dan ook zo verwijderd.
Tot vorige week bleef het daarbij wat betreft verhaal teek. Tot dat Zinsy een teek had, gewoon op een doordeweekse dag. Een iniemienie klein beestje dat er duidelijk net pas zat en makkelijk voor een klein korstje aangehouden kon worden.
De tekentang bood uitkomst, al denkt Zinsy daar anders over want zij vind het een vreselijk ding.
Helaas bleek daar dit keer niet het einde mee van de teek. Ondanks dat hij er maar even heeft gezeten heeft hij zijn "werk" al gedaan bleek afgelopen weekend.
Opeens bleek er zich een rode vlek te vormen op haar buik, die er voor mij eerste instantie meer uitzag als ringworm oid. Hij kreeg een steeds vurigere rand maar zij vernam hem niet. Geen jeuk, pijn oid, dus maandag hingen wij direct aan de telefoon voor een afspraak bij de huisarts.
10 minuten later zaten we al bij hem in de spreekkamer waar hij inderdaad constateerde dat het om een besmette tekenbeet ging.
Gewapend met antibiotica gaan we dit beestje nu te lijf maar het idee dat het zo snel kan gebeuren was wel even een eye opener.
Ondanks dat wij dus op dagelijkse basis controleren is het toch gebeurt.

Teken komen overal voor in het bos, park, hei, duinen of tuinen. Teken vallen niet uit bomen. Ze zitten voornamelijk in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de huid van mensen. Van een tekenbeet kun je ziek worden. Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen.

Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de orden en rond de haargrens in de nek. Bij Zinsy zat hij midden op haar buik. Als je een tekenbeet heb is het zaak de teek zo snel mogelijk te verwijderen met behulp van een tekentang.

Als je een verkleuring van de huid krijgt op de plek van de tekenbeet of in de buurt daarvan moet je een huisarts raadplegen. (Ook bij Zinsy zit de plek niet daar waar de teek zat). Zo 'n plek kan tot 3 maanden na de beet ontstaan.Ook als je koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn in de eerste weken na de beet krijgt moet je de huisarts om advies vragen. 

Hebben jullie al eens te maken gehad met teken?

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden